I Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver står
dette avsnittet under fagområdet «Natur, miljø og teknologi»:
«Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal
barnehagen bidra til at barna får kjennskap til naturen, og bærekraftig
utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for
hvordan de kan ta vare på naturen».
En av måtene vi arbeider med dette
punktet er at vi dyrker egne grønnsaker og komposterer matavfallet vårt. Inne
har vi grønnsaker som tomat, agurk og paprika. Ute har vi jordbær og rabarbra
og om våren setter vi poteter og sår blant annet gulrøtter, reddiker og
sukkererter. Barna er med på alt. Så frø, ompotting, vanning, innhøsting og
tilbereding av mat. Og å spise maten selvfølgelig. Det bidrar til at barna «får innsikt i
matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid», slik Rammeplanen for barnehager skriver at vi skal gjøre.
Ute har vi to kompostbinger og inne
har vi bokashibøtter der vi kaster matavfallet vårt. Avfallet blir til jord som
gir god næring til grønnsakene. For barna er dette en fin førstehåndserfaring
med nedbrytning og hvordan matavfall blir til jord.