MAT OG
MÅLTID I BARNEHAGEN
Rammeplan
for barnehager slår fast at; Barnehagen
skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og
matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse, og videre; Gjennom medvirkning i
mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få
grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Vedtak fra oppvekstutvalget:
“Det
serveres ett måltid hver dag i barnehagen. Samarbeidsutvalgene involveres i
utformingen av mattilbudet i barnehagene, innenfor gitte økonomiske og
praktiske rammer”
Barnehagene
skal ha sin egen kjøkkenressurs. Størrelsen på denne varierer og speiler
størrelse på barnehagen og antall barn».
Dette innebærer at hver barnehage med utgangspunkt i
sin prosentvise størrelse på kjøkkenressursen, må planlegge hva slags måltid som skal serveres daglig. Vedtektene angir ikke
antall varme måltider i løpet av en uke. Her har den enkelte barnehage ulikt handlingsrom i forhold til sine rammer.
Mat og måltider i barnehagen er en viktig del av
daglige rutiner og er et felles ansvar som involverer hele personalgruppa.
Nytt fra høsten 2024:
Dette barnehageåret har vi fått tildelt en stilling på 28% til vår kjøkkenassistent. Hun har utarbeidet en måltidsplan for høsten som ligger som vedlegg nederst i saken.
Gjennom oppfordring fra andre barnehager i kommunen kommer vi til å servere samme rett i fire uker. Vi gjør dette fordi vi ønsker å gi barna tilstrekkelig med muligheter til å bli kjent med og trygg på smaker og konsistenser. Det er også en fordel at den ansatte bli kjent med oppskrifter, får mulighet til å tilpasse smak og mengde. Dette er tidsbesparende og bærekraftig.
Våre matretter er laget fra bunnen av og vi fokuserer på å bruke gode råvarer.
Vi forsøker å variere mellom kjøtt, fisk, vegetar og allergivennlige retter.
Vi minner om at barnehagen tilbyr ikke middagsretter, men varme eller kalde lunsj måltider.
Den siste fredagen i måneden blir det laget en overraskelse som barna kan bidra til å velge ut.
Vi ønsker å bake vårt eget grovbrød til resten av ukedagene. I første omgang minst 1 gang i uken.
Kjøkkenassistenten jobber omtrent en halv dag 2 ganger i uken, det er derfor begrensninger på hvor mye vi kan få til.
Vi er opptatt av å unngå matsvinn og bruke råvarer i sesong eller fra egen hage. Det vil derfor ikke alltid bli servert måltidet som er oppført i denne planen.
Påleggslisten vil variere ut fra det vi ser barna liker eller ønsker seg.
Det er alltid knekkebrød og ost tilgjengelig.