Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
April

Månedsskriv

Måneden som gikk

I mars feiret vi Alfreds 3-årsdag og Eriks 5-årsdag. Vi gratulerer guttene nok en gang!

Denne måneden har vi arbeidet med veving på avdelingen. Vi må fremheve at det er mange dyktige vevere på Regnbuen. Veving er en aktivitet som krever konsentrasjon, tålmodighet og presisjon i arbeidet med nålen. Barna har også lært sentrale begreper knyttet til veving, som opp, ned, over, under, lang, kort, tynn, tykk og vevramme.

Bordspill er en fast aktivitet på Regnbuen, og vi har nylig fått et sjakkspill i gave fra noen av foreldrene. Sjakk spilles nå hyppig, og de eldre barna lærer de yngre reglene. Generelt viser de eldste barna stor omsorg og engasjement i å hjelpe dem som trenger støtte.

Fagområdet – Antall, rom og form

Vi har telt, klippet og limt ulike former, samt gått på formjakt i avdelingen. I tillegg har vi lekt Kims lek med former og observert ulike former i naturen.

Vi har også telt barn, stenger, pinner og eplebiter, og vi forsøkte å finne ut hvem av oss voksne som er yngst og eldst. En av barna konkluderte humoristisk med at Tomas og Natalia måtte være eldst siden de er høyest. Dette skapte mye latter blant oss voksne.

Ida og jeg nøt et kort øyeblikk som de yngste, men de eldre barna var raske til å korrigere: "Nei, nei, nei, Inga og Ida er ikke unge, de er gamle!" Dette førte til en fin samtale der vi forklarte at alder og høyde ikke nødvendigvis henger sammen – man blir ikke høyere av å bli eldre.

Fagområdet – Natur, miljø og teknologi

I begynnelsen av mars utførte vi eksperimenter med snø og is. Barna hentet inn snø og is, lot det smelte og silte deretter vannet gjennom et hvitt kjøkkenhåndkle. Da de så hvor skittent håndkleet ble, utbrøt flere: "Uæææhhh, det der vil jeg aldri spise mer!" Dette førte til en samtale om hva vårsnøen inneholder etter å ha ligget ute hele vinteren, og om det er lurt å spise den.

Den smeltede snøen skapte vanndammer og gjørme, noe som inspirerte barna til å samle vann, lage kaker, supper og elver i sandkassen. Utekaféen åpnet med et variert utvalg av sandkaker og gjørmeretter, både for voksne og barn.

Da snøen forsvant, kunne vi endelig ta fram syklene og spille fotball på banen. Mot slutten av mars begynte flere barn å gå på insektjakt, løfte på blader og store greiner. Dette førte til engasjerte og lærerike samtaler om hvordan insektene overlever vinteren – sover de, eller er de våkne?

Vi fikk også besøk av Prumpeline, som holdt en fellessamling om søppel i naturen etter vinteren. Hun lærte barna at søppel ikke forsvinner selv om det blir gjemt i snøen – det dukker opp igjen når snøen smelter. Inspirert av dette lovet barna å rydde opp etter seg og bidra til en renere natur.

Sosial kompetanse – Positiv sosial atferd

Vi har øvd på å inkludere hverandre i leken og snakket om viktigheten av å være åpne for at alle skal få være med. Barna har trent på å se seg rundt og invitere inn de som står utenfor leken.

På Regnbuen legger vi stor vekt på at alle bestemmer over seg selv, og at ingen skal bestemme over andre. Vi har jobbet mye – og vil fortsette å jobbe – med å lære barna å ta vare på hverandre i leken, gi plass til alle, snakke hyggelig sammen, unngå å ekskludere noen og vise tålmodighet overfor hverandre. Vi øver også på å tørre å si sin mening og samtidig lytte til andre.

Vi oppfordrer dere foreldre til å øve sammen med barna hjemme: lytte til hverandre, vente på tur og ikke avbryte når noen snakker.

Eventyret om Bukkene Bruse ble dramatisert for oss med et fokus på tålmodighet og inkludering. Bukkene dro til Syden og møtte ulike utfordringer knyttet til å vente og ta hensyn til hverandre i leken. Til slutt mestret de utfordringen og formidlet et viktig budskap til publikum.

Mat i mars – Mat på bål

Den dagen vi lagde mat på bål, var vi heldige med nydelig vær. Solen skinte mellom trærne, og etter hvert spredte den karakteristiske bållukten seg – en opplevelse i seg selv.

Denne gangen stekte vi laks, mais, brokkoli, paprika, blomkål, gulrøtter og ris på bålpannen. Maten falt i smak hos alle og ble spist opp. Til dessert laget vi eplekake på bålpannen, bestående av epler, kanel, honning og havregryn. De som ønsket, kunne få vaniljeyoghurt ved siden av.

I mars serverte vi også tortellini med tre ulike fyll: ricotta og spinat, soltørket tomat og scamorza-ost, samt skinke. Barna spiste med stor appetitt, og flere mente at det var "verdens beste pastaputer"!

En annen dag hadde vi fredagstaco til lunsj, med selveste tacosjefen på besøk.

Til daglig får barna næringsrik mat: brød, og to ganger i uken ferske rundstykker med variert pålegg og grønnsaker ved siden av. Frukt serveres som en del av måltidene. På onsdager står "rosagrøt" på menyen.

APRIL

Sosial kompetanse – Positiv sosial atferd

Barna skal øve på å kjenne glede over både egen og andres mestring. De skal erfare gleden ved å vise omtanke for andre, støtte, oppmuntre og være positive og hyggelige mot hverandre. Når barn opplever glede i både egen og andres utvikling, styrkes deres selvtillit og sosiale ferdigheter.

For å støtte dette fokuset skal vi arbeide med å anerkjenne og feire både små og store fremskritt, både hos barna selv og hos andre. De voksne har en viktig rolle i å skape et trygt miljø der barna tør å prøve og feile, uten frykt for negative reaksjoner. Videre skal de voksne oppmuntre til samarbeid og gjensidig støtte, slik at barna lærer å glede seg over hverandres utvikling. Det er også viktig å legge til rette for varierte mestringsopplevelser, slik at alle barn får muligheten til å oppleve suksess på ulike områder.

De voksne skal anerkjenne både innsats og resultater, samtidig som de oppmuntrer barna til å støtte hverandres suksess. De skal gi veiledning og støtte som hjelper barna med å mestre oppgaver, gradvis redusere hjelpen og dermed fremme barnas selvstendighet. Videre skal de voksne engasjere seg i samtaler med barna, stille åpne spørsmål, lytte aktivt og bygge videre på barnas tanker og ideer.

Denne måneden har vi fokus på psykologisk førstehjelp, med vekt på å ha en positiv innstilling til å lære og prøve noe nytt. Dette er spesielt viktig for skolestarterne, som denne våren skal gjennom mange nye erfaringer. Blant annet skal de på overnattingstur til Vangen og forberede seg mer konkret til skolestart.

Vi vil ha et helhetlig fokus på hele barnegruppen og samtale om hvordan det er normalt å både glede og grue seg når man står overfor noe nytt. Gjennom refleksjon vil vi trekke inn barnas egne erfaringer med lignende situasjoner.

Vi har allerede gjennomført temasamlingen knyttet til dette temaet. Fortellingen om Bukkene Bruse i Syden ble brukt for å illustrere viktigheten av støtte, oppmuntring og det å våge å prøve noe nytt.

I historien var Bæver’n på sesongarbeid som hotellvert og bartender. Hun var usikker på sine egne ferdigheter i å blande paraplydrinker og vurderte å gi opp. Bukkene Bruse viste støtte og oppmuntring, heiet på henne, og til slutt mestret hun oppgaven. Dette ga henne en følelse av stolthet og glede.

Etterpå fikk bukkene servert lunsj – sushi. Store- og Lille-Bukken var åpne for å prøve noe nytt, mens Mellom-Bukken syntes det var vanskelig. Hun ville først ikke innrømme det, men med støtte og forståelse våget hun til slutt å smake – og oppdaget at det ikke var farlig!

Gjennom denne samlingen fikk barna muligheten til å reflektere over egne opplevelser med mestring, støtte og det å møte nye utfordringer med en positiv innstilling.

Fagområdet – Antall, rom og form

Vi fortsetter arbeidet med dette fagområdet i april. Gjennom utforskning av antall, rom og form legges et viktig grunnlag for matematisk forståelse, problemløsning og logisk tenkning. Barna utvikler begreper som mengde, størrelse, former og plassering gjennom lek og praktiske erfaringer.

Vi vil leke med telling, sortering og ulike former, samt introdusere begreper knyttet til dette, slik at barna både lærer og opplever mestring. På Regnbuen vil vi ha et særlig fokus på spill og puslespill. I tillegg skal vi telle og sortere gjenstander i hverdagen, samt utforske måling og sammenligning – for eksempel ved å fylle kopper med vann eller bygge tårn.

Fagområdet – Natur, miljø, teknologi

Årstid – Vår. Våren er en tid for vekst og liv i naturen, og gir en fantastisk mulighet til å utforske småkryp, planter og fugler sammen med barna. Gjennom lek og observasjon kan barna utvikle nysgjerrighet, forståelse og respekt for naturens mangfold.

Barna kan lære om maur, snegler, bier og andre insekter – hvordan de lever, hva de spiser og hvilken rolle de har i naturen. Vi kan også observere hvordan gress, blomster og trær begynner å vokse, og barna kan være med på å plante frø og følge utviklingen. Ved å observere fugler og sette opp en fuglekasse, kan barna lære om fuglenes livssyklus, redematerialer og hvordan de tar vare på ungene sine.

Naturfenomen – Klima. Klima og naturfenomener er spennende temaer for barn, og våren gir en ypperlig anledning til å utforske solas rolle i naturen. Gjennom undring og samtaler kan barna lære hvordan sola påvirker jorda, planter, dyr og mennesker.

Barna skal lære at sola gir oss lys og varme, som er essensielt for alt liv på jorda. Vi skal på en enkel måte forklare hvordan jorda beveger seg rundt sola, og hvordan dette gir oss dag og natt, samt de ulike årstidene.

Bærekraftig utvikling – Matproduksjon. Å lære om matproduksjon gir barna innsikt i hvordan mat vokser, og hva som skal til for å dyrke egne grønnsaker, urter og bær. Dette bidrar til å skape forståelse for naturens prosesser og viktigheten av bærekraftig utvikling.

Fagområdet – Nærmiljø og samfunn

Nå når våren er tilbake, vil vi gå oftere på tur i nærmiljøet (følg med i kalenderen i MyKid). Vi skal utforske nærmiljøet gjennom turer og samtaler om hva som skjer rundt oss. Dette handler om å gi barna kjennskap til sitt eget nærmiljø, mennesker, yrker og kulturer.

Månedens mat – Egg

Barna lærer om egg. Egg er en spennende matvare å utforske, spesielt i forbindelse med påske. Gjennom matlaging kan barna lære om eggets næringsverdi, hvordan det brukes i ulike matretter, og hvorfor egg er en viktig del av påsketradisjonene. Vi skal lage forskjellige eggretter.

INFO

Påskefrokost – fredag 11. april

Vi inviterer til en enkel frokost fredag før påske, mellom kl. 08.00 og 09.00. Det er hyggelig om du tar deg tid til å sitte ned litt sammen med barnet ditt og spise en matbit når du leverer på morgenen.

Utedugnad – onsdag 23. april og torsdag 24. april

Det blir utedugnad i barnehagen fra kl. 16.00 til 20.00. Dette er en dugnad barna kan delta i. Hver familie har ti dugnadstimer i året, hvorav fire av disse vanligvis brukes på innedugnad, mens resten benyttes til utedugnad. Når to voksne deltar, regnes timer på begge – for eksempel vil to voksne som jobber i tre timer sammen gi totalt 6 dugnadstimer.

En liste for påmelding vil bli hengt opp på døren, slik at dere kan melde dere på den dagen som passer. Vanlige oppgaver på utedugnad er utvendig vask av hus og asfalt, påfylling av sand, bark og singel, vende bark, rake bort løv, og beskjæring av trær og busker.

Det blir servert suppe og rundstykker for å gi påfyll før dugnadsånden setter inn. Erfaringsmessig er det lurt å ta med en matpakke til barna, da de ofte blir sultne underveis. Vi minner om at dere selv har ansvar for barna deres når de deltar på dugnaden.

Påskeferie uke 16 – barnehagen er stengt hele uka

MyKid

Maxi-gruppa har flere aktiviteter fremover, så husk å følge med under «ukeplaner» i MyKid hvis barnet ditt skal på tur og trenger sekk med mat og drikke. Sjekk værmeldingen for dagen, slik at barna får på seg nok varme klær for å være ute lenge.

Været er fortsatt variabelt, så vær oppmerksom på at barna har det de trenger av skiftetøy, varme klær og yttertøy som passer for dagens temperatur og værforhold.

I mai vil det komme noen inneklemte fredager. Vi ber om at dere registrerer i MyKid om barnet deres skal komme eller ha fri disse dagene.

Sommerferie

Husk å registrere hvilke uker barnet deres skal ha ferie eller komme i barnehagen i MyKid innen fredag 11. april.

Barnehagen er stengt uke 30 og 31 (mandag 21. juli – fredag 1. august). I uke 29 er åpningstiden fra 08:00 til 16:00.