I Retningslinjer for mat og måltider i barnehager står
det at «Barnehagen bør legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig
fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat».
Vi legger til rette for måltider som fremmer
helse.
Vi bidrar til at barna får gode vaner når det
gjelder kosthold.
Vi er en naturlig arena hvor barna på en
naturlig måte kan tilegne seg kunnskaper og gode holdninger når det gjelder
mat, måltider og hygiene.
Vi legger til rette for et sosialt fellesskap
hvor gode vaner dannes.
I det daglige vil det bli servert smøremat med grovt
brød, variert pålegg, grønnsaker/frukt og melk/vann. En gang i måneden vil vi
ha fokus på ulike temaer som f.eks. grønnsaker, fisk, kjøtt ol. Barna lærer om
ulike typer mat, de får smake noe nytt og får et forhold til maten, hvordan den
ser ut og hvor den kommer fra (se plan). Avdelingene bruker i tillegg fredagene til turer og annet
som også kan bety matlaging sammen med barna.
Til informasjon: Maten som serveres i Søråsen barnehage
er gratis for foreldrene, det betales ikke kostpenger eller turpenger i tillegg
til foreldrebetalingen.
Daglig kosthold i Søråsen barnehage
|
Mål:
|
Hva:
|
Lunsj
|
Barna
skal få muligheten til å spise variert og næringsrikt kosthold daglig. Ha et sosialt
fellesskap, hvor gode vaner dannes.
|
-grovt
brød (hjemmebakt brød/rundstykker)
-variert
pålegg (med yoghurt uten sukker, frukt/bær)
-havregrøt
-grønnsaker
(variert etter sesong)
-frukt
(variert etter sesong)
-melk/vann
|
3-mat
|
Barna
skal få muligheten til å spise variert og næringsrikt kosthold daglig. Ha et sosialt
fellesskap, hvor gode vaner dannes.
|
-brød,
knekkebrød
-grønnsaker
(variert etter sesong)
-frukt (variert etter sesong)
-smoothie
(frukt/grønnsak)
-vann
|
Årskalender for temamat i Søråsen barnehage
|
Mål:
|
Hva
|
August
|
Barna lærer om og får muligheten til å spise ulike bær og frukter.
Høste av sesongens bær og frukt.
|
Bær og frukter, eks. rørte bær, saft, juice, tørket frukt
|
September
|
Barna lærer om og får muligheten til å spise ulike grønnsaker.
Høste av sesongens grønnsaker
|
Grønnsaker; eks. grønnsakssuppe, grønnsaksfat, potetsuppe,
grønnsaksjuice
|
Oktober
|
Barna lærer å lage sunn mat på bål
|
Mat på bål, fisk, kjøtt, grønnsaker
|
November
|
Barna lærer om sunn mat, blir med på hele prosessen (rense).
Barna lærer om fisk.
|
Fisk i ulike varianter, grønnsaker
|
Desember
|
Barna lærer om juletradisjoner.
|
Julemat, grønnsaker
Grøt
|
Januar
|
Barna lærer å lage suppe fra bunnen.
|
Suppe laget fra bunnen + grønnsaker
|
Februar
|
Tradisjon i forbindelse med fastelavn/karneval.
Barna lærer om hvor kjøtt kommer fra
|
Kjøtt, kylling + grønnsaker
|
Mars
|
Påskestemning/tradisjon
Barna lærer om egg.
|
Egg + grønnsaker, bruke hele egget, egg i forskjellige varianter,
eks. kokt egg, omelett
|
April
|
Barna lærer å lage sunn mat på bål
|
Mat på bål, fisk, kjøtt, grønnsaker
|
Mai/juni
|
Barna lærer om mat fra andre land
|
Eks. indisk, kinesisk, meksikansk, fransk + grønnsaker
Kjøtt, kylling, grønnsaker
|