Måneden som gikk
Denne måneden har vi fått erfare mye forskjellig underlag ute. Snø har vært gøy å måke, lage snømann av og ikke minst ake på. Videre har vi tatt ut malesaker og fått testet maling på snø og is. Siste del av perioden ble det mye is. Barna ble flinke til å bevege seg rundt på glatta, men til slutt måtte vi kaste inn håndkle og flytte utetiden til skogen. Vi går ut hovedporten, opp skråningen og følger toppen mot bålplassen. Det er mange mosegrodde steiner, morkne stubber og annet som blir undersøkt mens vi venter på hverandre! Ofte treffer vi på søppelbilen når vi skal avgårde, det er stas!
Inne på Trollstua er tjukkas og ribbevegg fortsatt populært og vi ser at barna utfordrer seg selv med å hoppe stadig litt høyere. Andre dager bygger vi heller hytter av tepper, madrasser og sakkosekker og får i gang rolleleken. Denne måneden har Trollstua hatt perler, så vi har funnet frem de store perlene til småbarna. Dette er god trening både for finmotorikk og tålmodighet! Besøk på andre avdelinger har det også vært. På Regnbuen er det spesielt Paw Patrol-lekene som trekker. Uansett hva vi driver med legger vi voksne vekt på å benevne det vi holder på med, det som er positiv samhandling og forklare med enkle ord hvorfor noen ting ikke er så lurt da vennene kan få vondt eller bli lei seg.
I forkant av karnevalet har vi både hatt ansiktsmaling og ikke minst besøk av Bakary fra Senegal som spilte Djembe-tromme til kjente sanger. Et par av barna var litt skeptiske helt i begynnelsen, men alle tødde opp og deltok på sin måte, enten det var via et voksenfang eller som trommespiller. Vi er så heldige at barnehagen har mange trommer som vi har brukt i samlinger både før og etter besøket.
Sosial kompetanse
I februar har vi vektlagt å lære barna andre måter å be om hjelp på enn klaging/gråting…
Natalia og Regnbuen-barna kommer inn i gangen etter utetid: «Barna begynner å kle av seg yttertøyet, og jeg hører at Eva strever med å få av seg jakken. Hun drar og vrir og kommer med noen frustrerte lyder, men glidelåsen sitter fast. Jeg ser på henne og sier rolig: «Husker du hva man skal si når man trenger hjelp?» Eva stopper opp et øyeblikk, tenker seg om, så lyser det opp i ansiktet hennes. Med et stort smil roper hun klart og tydelig: «Hjelp!» Jeg smiler tilbake og hjelper henne med glidelåsen.»
Fagområder
Fagområdet ”Kommunikasjon, språk og tekst” vektlegges hele året, men vi har hatt ekstra fokus på det i januar og februar. Enten vi pusler, tegner eller støtter rolleleken snakker vi med barna. Vi retter ikke hvis de sier noe feil, men passer på å gjenta ord og setninger på riktig måte når vi svarer. På rollelekrommene på Musehullet og Smørøyet har det vært mye god lek i små grupper. Via sykehuslek, slukking av branner og annet utvides ordforråd og setningsbygging og vi ser at barna koser seg.
Videre har vi hatt rim og regle-samling hver uke.
Fagområdet ”Nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi” vektlegges hele året med blant annet turdagen vår på onsdager. På glatta eller med mye snø har det vært tungt å gå for korte ben, men vi har tatt på vester og kommet oss utenfor gjerdet! De fleste steder vi har gått på tur har vi kunnet følge med på byggeaktiviteten på Ballerud. Det er fortsatt spennende med lastebiler og gravemaskiner!
Mars
Sosial kompetanse
Denne måneden har vi ekstra fokus på å lære barna å inkludere andre i leken. Igjen er det fokus på at barna får erfare ulike typer lek i mindre grupper, at vi voksne deltar i leken og viser hvordan vi kan invitere til lek ved å dele på leker, spørre om noen vil være med å leke med mer.
I tillegg har vi fokus på venting og tålmodighet – alle må vi øve på å vente noen ganger…
Fagområder
I mars og april er det ”Antall rom og form” som vektlegges. Som det står i rammeplanen omfatter fagområdet blant annet lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, former, mønster og tall. Vi kommer blant annet til å sortere biler og duplo etter farger, klosser etter størrelser, bygge høyt og lavt. Tanken er å lære barna å oppfatte likheter og ulikheter som en begynnelse på kategorisering. I noen av samlingene våre skal vi legge inn former, farger og telling for så å følge dette opp i lek og daglige rutiner som å telle vottene i gangen eller be barna hente den runde ballen.
Turdagen på onsdager (fagområder: ”nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi”) fortsetter vi med i mars. Målet er å gi barna gode opplevelser i naturen/nærmiljøet i all slags vær.
Videre har vi planer om å følge med på det som etter hvert kommer til å spire og gro både i bedene og i skogen.
Uka på småbarnsgruppa i mars
Mandager
Utelek, innelek på Trollstua og andre avdelinger, samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger
Tirsdager
Utelek, innelek på Trollstua og andre avdelinger, samling m/former, telling, sortering av leker etc.
Onsdager
Turdag (oppmøte senest 9.30), innelek på Trollstua og andre avdelinger, samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger
Torsdager
Utelek, innelek på Trollstua og andre avdelinger, samling med kropps- og bevegelsessanger
Fredager
Avdelingsdag (evt. innelek og samling med rim/sangpose)