Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Mars

Månedsskriv for Trollstua, Mars

 

Måneden som gikk

Tusen takk til alle som stilte opp på dugnaden!

Det var godt å få en skikkelig vask av leker og inventar.

 

Vi hadde et vellykket karneval, med ansiktsmaling, dans og catwalk på fellesrommet. Vi hadde laget en pinàta som var en luftballong. Barna var spente på hva som var inni, og alle fikk slå løs på den. Etterhvert sprutet det ut confetti og et lite sjokoladehjerte til hvert barn.

 

Sosial kompetanse

Denne måneden har det vært fokus på å be om hjelp på en bra måte, og å kunne ta imot hjelp fra venner. I alle våre samarbeidsprosjekter har vi sett at barna er gode på dette, og de liker å hjelpe hverandre. Vi oppfordrer barna til å spørre en venn om hjelp hvis de voksne ikke er tilgjengelige. Det gir mestringsfølelse både for den som hjelper og den som spør om hjelp, og ikke minst skaper det gode relasjoner mellom barna. 

 

Fagområde «kommunikasjon, språk, tekst»

Det har vært mye rim og regler på avdelingen, og barna har lært seg flere utenat.

De har også litt mye mer delaktige i bøker og lesekroken vår. Vi bytter bøker ofte for å gi barna et variert tilbud.

 

 

Fagområde «nærmiljø og samfunn»

Trollstua er vårt lille samfunn, der barna får øvelse i å ta sin naturlige plass og bidra til fellesskapet. Vi har engasjerte barn som kommer med mange innspill og ideer.

En dag kom Felix med en stor tom pappeske. Han ville vi skulle lage noe av den. Et romskip kanskje? Eller et hus?

Vi søkte på pappeske DIY på Pintrest, og Felix og vennene ble gira på å lage ridderborg. Vi brukte flere dager og mange materialer og ikke minst ble det et godt samarbeid med forhandlinger om hvordan det skulle bli. For selv om det var Felix sin eske i utgangspunktet, så ble det et fellesprosjekt for alle som ville delta

 

Vi har også vært på bursdagtur til Finn som ble 5 år. Tusen takk for oss!

 

 

Fagområde «Natur, miljø, teknologi»

Vinteren er på hell, og vi har opplevd snø i mange varianter. Med mildværet kom muligheten til å lage store figurer av snø. Det har blitt både enhjørning og kanin og en statue av Vegard.

 

Kodemusa har vært framme igjen, og barna har bygget baner, og øvet seg på å programmere musa til å gå til osten. Det er gøy å se progresjonen i tankegangen til barna, og mestringsopplevelsene når de forstår hvordan de programmerer den.

 

 

Månedens mat «Kjøtt og grønnsaker»

Vi har et ønske om at barna har et bevisst forhold til hvor maten kommer fra, og har derfor månedens mat-tema der barna er med på å lage mat fra bunnen av.

I februar var tema-maten kjøtt. Vi har i denne perioden snakket om ulike dyr vi får mat fra og hvilke typer kjøtt barna er vant med å spise.

Det ble bestemt at vi skulle lage våre egne pølser.

Vi introduserte TARM, og lærte barna hva det er, og hvordan det brukes til pølselaging. Ingen fikk skrekken, de var klare!

Vi skylte tarm, kvernet kjøtt og krydret farse. Selve prosessen med kjøtt inn i tarm var litt vanskelig, men veldig moro, og alle deltok.

Og pølser ble det! Og alt ble spist!

Vi serverte ovnsbakt brokkoli og gulrot, rå blomkål og stekte potetbåter.

Barna ga hundre tusen poeng, selv om de trodde det skulle smake mer som «vanlige pølser»....

 

 

Mars

Sosial kompetanse «Positive sosiale handlinger»

Denne måneden har vi fokus på å gjøre handlinger som er til glede og nytte for de rundt. For eksempel å si «hei» når vi møtes, (eller når foreldre kommer for å hente) og inkludere hverandre i leken.

 

 

Fagområde «Antall, rom, form»

Vi fortsetter å spille spill, og tar fram terninger og kortstokk for å lære å blikktelle mengder og kjenne igjen tall og mengdesymboler.

Vi kommer også til å bruke robot-musa og trene på å programmere den til å gå på riktige felter fram til målet.

Vi skal lage påskepynt og bake, og har i disse situasjonene mulighet til å få erfaringer med størrelser og former når vi klipper figurer og baker rundstykker.

Antall, rom og form har vi også fått mye erfaringer med da vi hadde perler og perlebrett i februar. Flere barn lærte om symmetri, følge mønster, og telle. 

 

 

Fagområde «Natur, miljø, teknologi»

Årstiden endrer seg fra vinter til vår, og vi skal sammen observere og undre oss over endringene som skjer i naturen. Det er gøy å leke med vannet som kommer av snøsmeltingen, og snart er det mulig å grave i sandkassene igjen. Noen blomster har allerede tittet frem, og vi gleder oss til fler.

 

 

Pinnedyr

En av foreldrene på Regnbuen har tilbudt oss å få overta noen pinnedyr, og vi sa såklart ja til det. De kommer i løpet av kort tid, og det blir spennende å bli kjent med disse raringene.

 

Tett på – kvalitetsutvikling av Bærumsbarnehagene

I Søråsen har vi systematisk jobbet med «Tett På» i 3 år.
Vi har blitt observert, kurset og veiledet i blant annet å gjenkjenne og hjelpe barn i vanskelige livssituasjoner, snakke med barn, og være sensitive voksne.

Tett på har til hensikt å utvikle og bevisstgjøre oss voksne på hvordan vi er sammen med barna, og hva de lærer av å være sammen med oss, både når det gjelder språk, sosiale ferdigheter, trygghet, selvstendighet og tenkning og forståelse.

Vi innser at vi ikke har involvert dere foreldre i særlig stor grad i dette arbeidet, og ønsker å informere dere mer framover i månedsskrivene våre ved å beskrive noen av fokusområdene i Tett På:

Veiledning og reguleringsstøtte
Her vektlegges det at vi voksne er proaktive, har tydelige forventninger og gir positiv støtte til barnas atferd.
Kvalitet på tilbakemeldinger
Her er vi opptatt av å være i gjensidig dialog med barna, støtter og oppmuntrer dem til å bidra med sine tanker og ideer.
Vi gir også barna ny informasjon som gir dybdelæring.

 

 

Månedens mat «Egg»

De fleste barna vet hvilket dyr egget kommer fra, men det er mye vi ikke vet om det likevel. Hvordan blir eggeskallet til? Hva er det hvite og hva er det gule? Og hva med kyllingen?

Hvor mange egg kan en høne legge, og hva kan vi bruke det til?

Alt dette skal vi finne ut av og lære om. Vi skal se på Newton på NRK der det blir forklart på en god måte hvordan egget skapes inni høna. Så skal vi såklart smake på egg i ulike varianter. Og kanskje egg fra ulike fugler?

 

 

 

 

 

 

 

Informasjon

7.mars får vi besøk av Reptilparken igjen. Barna får en introduksjon med spennende fortellinger om dyrene, før vi får lov til å hilse på og holde noen av dem.

 

Foreldremøte 19.mars kl.18-21 på Høvik skole. Det blir foredrag ved Hedvig Montgomery om tema livsmestring. Dette foredraget anbefales på det sterkeste.

 

Påskefrokost fredag 22. mars: Vi inviterer dere til påskefrokost fredag før påske mellom kl 8.00 og kl 9.00. Det er hyggelig om du tar deg tid til å sitte ned litt sammen oss og ta en matbit når du leverer på morgenen.

 

Student: Silje som var i praksis på Trollstua i november/desember kommer tilbake i tre uker i mars. Ta godt imot henne.

 

Følg med i kalenderen i MyKid for mer informasjon om turer og aktiviteter

 

Uke 13 er det påskeferie og barnehagen er stengt