MAT OG
MÅLTID I BARNEHAGEN
Rammeplan
for barnehager slår fast at; Barnehagen
skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og
matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse, og videre; Gjennom medvirkning i
mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få
grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
Vedtak fra oppvekstutvalget:
“Det
serveres ett måltid hver dag i barnehagen. Samarbeidsutvalgene involveres i
utformingen av mattilbudet i barnehagene, innenfor gitte økonomiske og
praktiske rammer”
Barnehagene
skal ha sin egen kjøkkenressurs. Størrelsen på denne varierer og speiler
størrelse på barnehagen og antall barn».
Dette innebærer at hver barnehage med utgangspunkt i
sin prosentvise størrelse på kjøkkenressursen, må planlegge hva slags måltid som skal serveres daglig. Vedtektene angir ikke
antall varme måltider i løpet av en uke. Her har den enkelte barnehage ulikt handlingsrom i forhold til sine rammer.
Mat og måltider i barnehagen er en viktig del av
daglige rutiner og er et felles ansvar som involverer hele personalgruppa.
Samarbeidsutvalgene
skal involveres i utformingen av tilbudet, og det er viktig at foreldrene får
et realistisk bilde av hva som er mulig å få til innenfor barnehagens rammer.