Jegergata 14 4616 Kristiansand
Telefon: 38 10 34 10 Send oss e-post
Redaktør: KHW

Ønsker din familie å kaste mindre mat og inspirere andre til det samme? Her har dere sjansen!

I Norge kaster vi totalt 355.000 tonn mat hvert år, til en prislapp på omtrent 20 mrd. kroner. Og det er vi forbrukere som kaster mest: 61 % av alt matsvinnet i Norge kastes i husholdningene! Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kg fullt spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver åttende handlepose vi kjøper. Det er mye tid, penger og god mat som går til spille! Å kaste mindre mat er også noe av det viktigste vi kan gjøre for miljø og ressursfordeling i verden.   Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Men hvordan får vi til å faktisk kaste mindre mat? Matkastefellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror.   Norge har gjennom FNs bærekraftsmål forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030, og Kristiansand kommune har satt som mål å bli best i Norge på matsvinn-reduksjon. Dette gjøre gjennom ulike tiltak i samarbeidsprosjektet MatVinn i Kristiansand, hvor flere lokale aktører er med. Sammen med Framtiden i våre hender søker Kristiansand kommune nå barnefamilier som vil utforske hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor, for så å teste ut en periode med minst mulig matsvinn. Familiene blir fulgt opp av en veileder, som legger til rette for lav terskel for å delta, selv i en travel hverdag. Vi ønsker oss helt «vanlige» familier i ulike format, som ønsker å kaste mindre mat og inspirere andre til det samme.

Prosjektet varer i 4 uker, hvor deltagelse innebærer:

• Først en «normal-uke», hvor familien lever som normalt, men registrerer all mat og drikke som ender i søpla. I løpet av denne perioden skal det daglig føres en loggbok over hva som kastes og hvorfor, samt en ca. prislapp på maten som ender i søpla. Måleutstyr og informasjon blir levert hjem til hver familie og er raskt og enkelt å bruke.

• Familiene samles så på Grønt Senter for å dele erfaringer fra den første uka, og få råd og verktøy fra veileder om hvordan de kan kaste mindre mat.

• Familien iverksetter tiltakene for å redusere matsvinn og følger dette i tre uker. Den siste uka måler familien igjen mengden matsvinn for å se om det har skjedd en endring.   Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien deltar. Underveis vil dere oppdage fordeler og utfordringer i kampen mot matkastingen - og sannsynligvis få noen aha-opplevelser på veien. Disse erfaringene ønsker vi at dere vil dele med oss, slik at vi sammen kan inspirere andre! MatVinn-familiene vil derfor bli fulgt av lokalmedia underveis. Planlagt oppstart er jan/feb 2018, men fastsettes endelig i samråd med deltagerne.

Ønsker din familie å delta? Send en epost med en kort beskrivelse av din familie og hvorfor dere ønsker å være med til elisabeth@framtiden.no, så kontakter vi deg for mer informasjon.

Med vennlig hilsen   Camille Espagne Trainee Klima- og miljørådgiver By- og samfunnsenheten Kristiansand Kommune 986 52 705

Parkvesenet vil felle lønna i innkjørselen så snart det blir tele i bakken (må legges ned på plenen). Vi har også bestilt en tilstandsvurdering av de gamle trærne inne på lekeplassen.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til foreldremøte.

Tema: Vennskap i en flerkulturell barnehage.

Vi får foredragsholdere fra UiA, og innslag fra barnehagens personale.

Vi møtes på Larven kl. 18:30. Du kommer vel?

Forskerne på Myggen 30. august

Forskning på Myggen 25. august

Dere finner årsplanen for neste barnehageår i spalten til høyre. Den vil ikke bli trykket opp, men kan leses eller lastes ned fra hjemmesiden vår.

Vi ønsker alle barn, foreldre, ansatte og samarbeidspartnere en riktig god sommer.

Barnehagen er stengt i ukene 28-30. Lekeplassen er da åpen for alle, også på dagtid. Uke 28 blir det sandskifte med kjøring av lastebil og liten gravemaskin.

(Vi henstiller alle til å lufte hundene et annet sted.)

I uke 28 vil det bli skiftet sand i sandkassa. Det blir da kjøring med store biler. Vær forsiktig dersom dere oppholder dere i området.