Publisert: 27. mai 2024 | Sist endret: 27. mai 2024 | Forfatter: Ann Christin Myklebust

Fra jord til bord

I Søm barnehage er vi opptatt av miljø og bærekraft og denne våren har vi virkelig jobbet godt med prosjektet vårt fra jord til bord. 

Vi har pallekarmer på ulike områder i barnehagen, fylt av ulike spiselig vekster. Nylig satt vi inn port til et avlukket område bak barnehagen, og her jobber vi for å lage et skikkelig fint område for kjøkkenhage.
Barna har vært aktivt med på å rydde området for løv og kvist og fraktet jord for å fylle pallekarmene som er plassert der. 

I år har vi satt poteter og sådd ruccola, selleriblad, persille, squash, rødbeter, sukkererter, reddik, salat og gulrøtter. Barna er med på hele prosessen og vi gleder oss til å høste og tilberede ulike retter.  

Inne i barnehagen driver vi med mikrospirer. Dette er en prosess som går raskt, og det er spennende å følge med på og smake på de spiselige vekstene. Her har vi prøvd oss på blant annet ertespirer, linsespirer, solsikkespirer, kikertspirer og bønnespirer.  

I tillegg så sanker vi fra naturen, det som er i sesong og som vi kan lage spennende mat fra! I år har vi blant annet laget brenneslesuppe, brød med granskudd, kjeks med løvetann og rabarbrasaft. 

Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. 
(Rammeplan for barnehagen, s. 10)