Publisert: 11. februar 2025 | Sist endret: aldri | Forfatter: Kristin F. Haugland
Resultat fra matsvinn-prosjektet
De siste fire ukene har vi hatt et matsvinn-prosjekt, hvor vi har målt og veid hvor mye spiselig mat vi kaster her i barnehagen.
Barna har vært veldig engasjerte, og de har spist mye mat - "så den ikke må veies" har de sagt. Vi voksne har også blitt mer bevisst på at vi spiser det som er på bordet, vi trenger ikke finne nytt pålegg før det andre er tomt, eventuelt kan vi få av andre bord som har mye igjen.
Vi ser på resultatet(vedlagt bilde) at vi i utgangspunktet var ganske så gode, men vi kunne bli bedre! Noen dager ble det mye matsvinn, andre dager veldig lite! Vi har reflektert litt sammen og funnet ut at faktorer som spiller inn er HVA vi har til mat; dager vi lager en ny type mat så kan barna være litt skeptiske og ikke spise like mye. Vi har også sett at når vi lager klar maten fra morgenen av kan det bli litt mer svinn, da vi ikke alltid vet om noen barn tar fri og det dermed ikke er behov for like mye som når hele barnegruppa er tilstede.
Det har vært spennende, og lærerikt, å ha dette prosjektet - og vi tar med oss resultatet videre slik at vi kan bli enda bedre på å unngå så mye matsvinn!