Publisert: 10. februar 2025 | Sist endret: 10. februar 2025 | Forfatter: Maren Abrahamsen
Mat og måltid
I Vår barnehage er vi opptatt av at barna skal få mulighet til et variert og sunt kosthold. I Rammeplanen for barnehager står det at personalet skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Barna er ofte med på å lage mat der de blant annet hjelper med å røre, helle oppi, kutte grønnsaker og legge på fat.
Forskning sier at man må smake 10-15 ganger på en matvare før man vet om man liker det eller ikke. Av erfaring i barnehagen ser dette ut til å stemme. Vi fokuser ofte på 1-2 varmretter av gangen i en lengre periode der vi varierer tilbehøret. Et eksempel er da vi begynte med tomatsuppe, var det mange som var skeptisk. De fleste smakte ei skje for hver gang det ble servert. Vi varierte med tilbehøret og brukte tilbehøret til å smake ved å for eksempel dyppe krutongene i suppa. Nå er tomatsuppe en stor favoritt hos de aller fleste, og flere av barna forteller at de lager suppa hjemme også.
Vi baker brød en gang i uken, her er også barna med å hjelper å helle oppi ingrediensene, smake og røre.
På våren har vi et par pallekarmer som vi sår diverse urter og grønnsaker som gulrøtter og poteter, det er alltid spennende så se prosessen fra frø til mat.