Publisert: 05. september 2024 | Sist endret: 05. september 2024 | Forfatter: Remi Hayek

Den Store Potetdagen!

I dag har barnehagen arrangert den store potetdagen, som er en dag vi legger litt ekstra fokus på potetene vi har dyrket. Nå var altså potetene klare til høsting, så da måtte vi gjøre litt ekstra for å markere den store begivenheten!

Både store og små deltok på den store potetdagen. I uteområdet var det satt opp kjegler til potetløp og sangen “ta en potet” av Jarl Goli spilt av på høyttaler. Vi delte oss i grupper der barna fikk utdelt kurver til å legge potetene oppi. Først ble barna informert og minnet om potetene som de i vår har vært med å plante. De var altså nå klare, og da ble de spurt om hva de måtte gjøre for å finne potetene. Barna så ned på plantekassene og stod stille i et par sekunder før et barn sa “vi må plukke!”. Da var det bare å brette opp genseren, og begynne å grave i jorda. Et fantastisk engasjement fra både store og små. Når barna fant poteter lyste øynene opp, og gledesrop kunne høres fra hver gruppe som var med å plukke potetene uavhengig av størrelse på potetene. Da vi var ferdig med å plukke, dro vi inn for å vaske potetene og la de fra oss på kjøkkenet klar til matlaging!

 

Årshjul barnehagehage
Bamsebo samarbeider med Geitmyra Kristiansand om en felles grunnplan med utvidet løype til 5 plantekasser som det kan plantes og høstes fra året rundt. Fra starten av prosjektet har barna vært så utrolig behjelpelige, nysgjerrige og ivaretatt plantekassene så godt at det er ingen tvil om at disse kassene kommer til å vare i mange år fremover! Til nå har vi plantet og høstet poteter, grønnkål, oregano, mynte og om ikke alt for lenge til, jordskokk.

 

“Æsj, en snegle!” – Plantekassene og fellesopplevelser
Vi finner veldig mye spennende i plantekassene. I dag var hovedfokuset poteter, men det var mye annet mellom potetene som vi ble nysgjerrige på. “Æsj, en snegle!” sier et barn, og plukker den forsiktig vekk før barnet fortsetter å grave etter flere poteter. Da første gruppe med barn var ferdig å plukke poteter, dro vi inn for å vaske de og legge de av på kjøkkenet til vår flotte kjøkkenressurs, Linda. Linda plukket opp en potet og spurte barna hva som har skjedd med denne poteten og barna ser at den har blitt spist tvers igjennom. Barna ler og snakker imellom seg og undrer om hva det kan ha vært som har spist poteten. Før sommerferien har vi hatt samtaler med barna om smakene og konsistensene til oregano og mynte. Vi har plukket grønnkål og laget grønnkålchips og så har vi stadig vært innom for å se at plantene har det bra, og at de blir vannet jevnlig.

Disse øyeblikkene forteller oss at plantekassene inviterer til et mangfold av fellesopplevelser og gir barna mestringsfølelse og et eierforhold som gjør at de vil ta vare på plantene. Dette bidrar til at barna får en tilhørighet til naturen og får naturopplevelser, og dette er i tråd med vår årsplan og hvordan vi jobber med bærekraftig utvikling i barnehagen. Med plantekassene får barna førstehåndserfaringer med hvor de ulike plantene kommer fra, og prosessen fra planting, voksing og høsting. Disse fellesopplevelsene gir næring til nye og eksisterende vennskap.

 

Veien fremover
Utover høsten vil vi klargjøre og legge til rette for neste års høsting. Da skal vi bruke skogen i Marvika vi jevnlig drar på tur til for å samle blader, pinner og kongler som vi legger i kassene. Da får organismene i plantekassen en solid “matpakke” for vinteren og våren, og i retur får vi planter som vokser seg friske og store neste år.

Hilsen alle oss i Bamsebo Barnehage!